zaterdag 30 maart 2013

voor Memphis

 
ik kende Memphis niet en zou er wat voor geven
als dat ook zo was gebleven
geen foto’s en berichten in de krant
geen stille tocht van honderdduizend vragen
geen bloemenzee bij een lantarenpaal

als ze gewoon was geworden wie ze wilde zijn
verpleegkundige en moeder op den duur
als ze had kunnen blijven wie ze was
een meid met doorzettingsvermogen
en bescheiden dromen

soms trekt het lot –als dat het is-
het ragfijn weefsel van hoop
waarin wij ons veilig wanen
in een onbewaakt moment kapot
en laat ons achter met niets dan tranen

we kunnen niet meer voor Memphis doen
dan ervoor zorgen dat haar dromen
toch nog een beetje uit gaan komen
en als het heel erg donker is voor haar
met het hart in de keel een liedje zingen


In herinnering aan Memphis van Veen, 18 jaar
+15 maart 2013
 
Piet van den Boom, stadsdichter

040schrijvers en Stadsdichter Eindhoven vinden onderdak bij Karel Vermeerenstichting

Portretbuste Karel Vermeeren (werk van Peter Nagelkerke)
De Eindhovense Karel Vermeeren Stichting, onder meer bekend van de jaarlijkse Kunstmarkt, gaat bestuurlijk onderdak bieden aan Schrijversplatform 040schrijvers en Stadsdichter Eindhoven. Deze initiatieven krijgen hierdoor meer bestaanszekerheid, omdat ze nu onderdeel uitmaken van een stichting. Zij kunnen gebruik maken van de kennis en contacten van het stichtingsbestuur om hun activiteiten tot bloei te laten komen. Het is de intentie dat ze op termijn weer zelfstandig gaan opereren, als er sprake is van een meer solide financiële en organisatorische basis. Het belangrijkste doel van dit samengaan is: komen tot meer en betere activiteiten op het gebied van kunststimulering in Eindhoven, waarbij wordt gestreefd naar een laagdrempelig kwalitatief goed aanbod van activiteiten. Het motto is: niet praten, maar doen.

Voor 2013 staan er twee literaire activiteiten op de agenda: de verkiezing van een nieuwe stadsdichter (juni) en een literair evenement (september).
De Karel Vermeeren Stichting werd in 2011 opgericht en streeft ernaar om in de geest van Karel Vermeeren culturele activiteiten te organiseren, voornamelijk in en rond het naar hem vernoemde plantsoen. De stichting is vernoemd naar Karel Vermeeren (1912-1998), die gedurende een groot deel van de vorige eeuw onvermoeibaar actief was in Eindhoven. Hij hoopte de stad meer bewust te maken van haar geschiedenis en het culturele klimaat te verbeteren. Hij bouwde een uitgebreid netwerk op van mensen die zich wilden inzetten voor kunst, cultuur en historie. Bovendien was hij een veelzijdig mens die schilderde, schreef en musiceerde.

vrijdag 29 maart 2013

Literaire lezingen in het Schrijverscafé

Ozkan Akyol
Over literatuur raak je nooit uitgepraat. Ook dit jaar is er in Bibliotheek Eindhoven een gevarieerd programma in het Schrijverscafé. Op de derde donderdag van de maand (vakantieperiodes uitgezonderd) geven spraakmakende Nederlandse auteurs u een bijzondere inkijk in hun werk en wereld. Uiteraard krijgt u volop gelegenheid om uw vragen te stellen en alles over uw favoriete auteur te weten te komen.

 

 

donderdag 18 april

Özkan Akyol

Ontmoet de literaire belofte van de vaderlandse literatuur: Özkan Akyol (1984). Zijn semi-autobiografische debuutroman Eus (2012) deed bij De Wereld Draait Door zoveel stof opwaaien, dat filmproducent Eyeworks onmiddellijk de filmrechten kocht. In één week tijd gingen er maar liefst 10.000 exemplaren van het boek over de toonbank.
Eus vertelt het verhaal van een Turkse tiener uit het oosten van het land die na talloze pogingen om een normaal leven te leiden afglijdt naar de criminaliteit. In 2005 wordt Eus opgepakt op verdenking van fraude en diefstal. In de gevangenis wordt hij door een cipier aangespoord om te lezen. Eus begint met de boeken van Baantjer, maar stapt al snel over op Céline en Dostojevski.  De literatuur verandert uiteindelijk zijn het leven.  
Özkan Akyol staat met zijn charme en galgenhumor garant voor een legendarische avond die u niet mag missen. 

Datum: donderdag 18 april 2013
Aanvang lezingen: 20:00 uur
Vestiging Centrum Emmasingel 22, gebouw de Witte Dame
Toegangskaartje: leden 7,50 euro; niet-leden 10 euro. Tot 18 jaar 5,00 euro.
 
Gepost door: De Bibliotheek Eindhoven
http://www.bibliotheekeindhoven.nl/formulieren/61883.literaire-lezingen-in-het-schrijverscafe.html

woensdag 27 maart 2013

'Blokkade' van Renate Dorrestein

Bibliotheek Eindhoven nodigt '040Schrijvers' uit, voor een lezing van Renate Dorrestein. De schrijfster komt praten over haar nieuwste boek 'Blokkade'. Maar waarom zouden schrijvers willen horen over hun grootste angst: een 'writersblock?'  Is dat niet vragen om moeilijkheden?

Terugblik op een avond met Renate Dorrestein

Dorrestein trapt af met te vertellen hoe schrijven haar leven bepaalde. Ze werkte nooit met schema's maar rommelde graag wat aan. Elke schrijfdag beleefde zij onverwachte avonturen. Ze hield van schrappen en herschreef haar verhalen 12, 14 tot soms wel 20 keer. Iedere herschrijfronde werden de drijfveren van haar personages duidelijker. Dorrestein ontdekte een briljante manier van samenwerken met haar redacteur. Die liet zij het verhaal gewoon navertellen. Zo hoorde ze meteen wat er nog aan schortte.

'Is het niet eenzaam om elke dag alleen achter je bureau te zitten?' vroeg een dame.
'Nou nee,' zei Dorrestein, 'Mijn personages zijn interessanter dan menig collega bij het koffieapparaat.'

Pas na acht mislukte romans, die geen uitgever wilde hebben, debuteerde Dorrestein met 'Buitenstaanders'. Een boek dat inmiddels 30 jaar oud is maar dat nog steeds wordt verkocht. Tien jaar na haar debuut schreef Dorrestein 'Het Hemelse Gerecht' als wraakoefening op haar man die haar verliet. Vanaf dat moment kan ze leven van de opbrengsten uit de verkoop van haar boeken.

De schrijfster besprak nog enkele van haar favoriete boeken zoals 'Hart van Steen', 'De Stiefmoeder' en 'Mijn zoon heeft een sexleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor'. Over dit boek zei ze:
'Het is een Bridget Jones boek voor gevorderden. Het gaat over een 50-jarige vrouw in de overgang.'
Tot 2006 is dit onderwerp taboe in de Nederlandse literatuur. Dorrestein liet achterin het boek een advertentie opnemen voor het glijmiddel Lubricare. Dit ging niet zonder slag of stoot. De uitgever haalde alle denkbare argumenten uit de kast om de fabrikant te overtuigen. Uiteindelijk bleek dat men een fabrikant van tractorolie probeerde over te halen. Het Eindhovense publiek schoot in een lachstuip.


Uit 'Het duister dat ons scheidt' las de schrijfster een fragment voor. Het stuk bezorgde me kippenvel omdat Dorrestein onverbloemd haar eigen pestgedrag op 8-jarige leeftijd beschreef en ook niet terugdeinsde om het voor te dragen.
Toen kwam het moment dat de schrijfster een manuscript, waaraan zij een half jaar had gewerkt, in de prullenbak gooide. Zo slecht vond ze het. Dorrestein raakte misselijk als zij alleen maar aan schrijven dácht en dook in de wereld van de 'writersblock'. Haar zoektocht leidde naar de zelfmoord van haar zusje. Dertig jaar lang weggestopte emoties zaten kennelijk in de weg. Ze bedacht dat er een ultiem anti-zelfmoordboek moest komen over 'de krater die een zelfmoord slaat in het bestaan van zijn of haar naasten'.
Maar misschien is 'Blokkade' dat boek al. Uit de honderden e-mails die Dorrestein inmiddels van lezers heeft ontvangen citeerde zij: 'U heeft ons, de nabestaanden, zichtbaar gemaakt.'

Ik heb Renate Dorrestein vanavond leren kennen als een vrouw die angst en schaamte een naam geeft en geen taboe schuwt. Zelfs niet als het haar tot kotsen drijft.

Gepost door: Marijke Liefting

woensdag 6 maart 2013

Herdenkingspodium Theo van der Put

Op 13 maart vindt er een herdenkingspodium plaats naar aanleiding van het overlijden van de dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Theo van der Put (Eindhoven 1938-2013).

 
Van der Put studeerde aan de Academie voor Industriële vormgeving en kunst- en cultuurhistorie.

Een elftal dichters zal een aantal gedichten van Theo van der Put voordragen en daarnaast ook uit eigen werk. Peter Thoben zal iets van zijn beeldend werk laten zien. De muzikanten Wim van der Ven, Sjors van de Molengraft en Friso van Terwisga verrassen ons met hun muzikale bijdragen. Zij spelen onder de naam GMC.
Nadere info: pmarechal@online.nl

Waar: Café Kraaij en Balder, Strijpsestraat 79, Eindhoven.
Wanneer: Woensdagavond 13 maart 20.00 uur c.a. 21,30 uur.
Tijdens het podium wordt NIET gerookt. 
Toegang: Gratis.

Gepost door Pierre Maréchal
 

zondag 3 maart 2013

Schrijverscafé

Literaire lezingen in De Witte Dame

Over literatuur raak je nooit uitgepraat. De literaire avonden van de Bibliotheek Eindhoven zijn dan ook keer op keer succesvol. Ook dit jaar bieden wij u weer een gevarieerd literair programma met spraakmakende Nederlandse auteurs. Op de derde donderdag van de maand (vakantieperiodes uitgezonderd) geven zij u een bijzondere inkijk in hun werk en wereld. Uiteraard krijgt u volop gelegenheid om uw vragen te stellen en alles over uw favoriete auteur te weten te komen.
Wij heten u graag van harte welkom bij het Schrijverscafé.

De auteurs: Renate Dorrestein, Özkan Akyol, Ronald Giphart, Loes den Hollander, Mensje van Keulen en Tessa de Loo.

Renate Dorrestein
Renate Dorrestein donderdag 21 maart
Het werk van Renate Dorresteijn (1954) wordt nationaal en internationaal bejubeld.  Dorresteijn dienst er niet voor terug om in haar romans over maatschappelijke kwesties te schrijven. Dit maakt haar werk onweerstaanbaar voor het grote publiek. Renate Dorresteijn werd genomineerd voor tal van prijzen waaronder de Libris Literatuur Prijs, AKO Literatuurprijs en The International IMPAC Dublin Literary Award. In 1993 werd haar hele oeuvre  bekroond met de Annie Romein Prijs. Haar boek Verborgen Gebreken werd in 2004 verfilmd en onlangs kwamen in Duitsland verfilmingen uit van Mijn zoon heeft een seksleven en Ik lees mijn moeder Roodkapje voor. Vanavond vertelt Dorresteijn over haar nieuwste boek de Blokkade (2013), waarin zij op nietsontziende wijze oorzaken en gevolgen van een writers’ block onderzoekt.  Laat u meeslepen in haar zoektocht en ervaar het ambacht, de angsten én het grote geluk van het schrijverschap. 

Tegen een donatie van 50 euro heeft men toegang tot alle avonden en mag er altijd een vriend(in) mee. De opbrengsten hiervan komen rechtstreeks ten goede aan de literaire activiteiten die we (willen) organiseren.
 
Meer informatie: www.bibliotheekeindhoven.nl
 
Gepost door Bibliotheek Eindhoven