maandag 3 september 2012


IV

dorst verdampt tot wolk
bijeengehouden door een
uit longen losgezongen god

ik schrijf dit zonder helm

machtiger dan de kleinste zot
op de bodem in
de rimboe 
de biologische uitwassen
grassen
gevoelens
gladiolen

en achter de duinen
oneindig veel munitie 
voor waterpistolen

 

Arnoud Rigter
 
Dit is deel vier, van de vijfdelige serie 'Wie longen heeft houdt van bomen.'
Het geheel is gepubliceerd op 'samplekanon,' zie:
http://samplekanon.com/2012/07/27/arnoud-rigter/
Een interview met Arnoud Rigter staat op 040schrijvers:
 

woensdag 21 maart 2012

Hoeveel verdien je?

Wie schrijft... Zoals iedereen weet, wordt bij onze zuiderburen veel georganiseerd op het gebied van de letteren en aanverwanten. Denk hierbij aan wedstrijden, workshops, festivals, cursussen en masterclasses. Vaak zijn de prijzen hiervan vriendelijker voor de portemonnee dan in Nederland, waarschijnlijk omdat cultuur in Vlaanderen goed gesubsidieerd wordt. Je wilt als Nederlander niet weten hoe weinig belasting een schrijver daar hoeft te betalen!

Desondanks is schrijven in Belgie geen vetpot. 113 professionele schrijvers gaven inzage in hun boekhouding. Daaruit blijkt dat slechts 20 procent van de literaire auteurs van zijn pen kan leven. Het merendeel van de schrijvers verdient ongeveer 300 euro per maand en is dus aangewezen op bijkomende bronnen van inkomsten. De wedde van de partner is vaak een optie, maar ook het lezingcircuit is een populaire 'bijverdienste'. Wie er dus van droomt om van zijn pen te gaan leven, is bij dezen gewaarschuwd. Wie schrijft die blijft... meestal arm.

zaterdag 10 maart 2012

Merk

Een schrijver is een merk. Zo is mij uitgelegd door communicatie-experts. En een merk is iets wat consumenten gebruiken om aan anderen te vertellen wie ze zijn. Als je een notebook koopt van Apple koop je geen notebook maar een identiteit. Als je een notebook koopt van Asus, zoals ik, koop je een andere identiteit. Hoe het precies zit weet ik niet – ik heb die onhandige antikapitalistische jaren zeventigsentimenten nooit helemaal af kunnen schudden – maar een Apple-identiteit is beter dan een Asus-identiteit. Met een Apple word je een beetje Steve Jobs.

Zo werkt het kennelijk ook met boeken. Als je een boek koopt van Grunberg word je een beetje Grunberg: pesterig, illusie-doorprikkend. Als je een boek koopt van Coelho word je diep als een oceaan. Je hoeft het boek niet eens te lezen, je zet het gewoon zichtbaar in je kast.
Mijn boekenverzameling staat op zolder, buiten het zicht van bezoekers, maar ik heb hem toch eens doorgenomen. 98% van de schrijvers waaraan ik mijn identiteit ontleen zijn dood of bijna dood. Ik heb dit met mijn vrouw besproken. Steve Jobs is ook dood, zei ze. Die opmerking gaf me een enorme opluchting. Toch was ik nog niet klaar. Waarom koop jij boeken van het merk Nora Roberts, vroeg ik. Als je zo doorgaat, word je hartstikke oppervlakkig en sentimenteel. Ik vind dat ze goed schrijft, zei ze. Heel ontspannend.
Ze snapt er niks van. Maar binnenkort is ze jarig. Ze krijgt Tolstoi: Oorlog en vrede.
Roel Smits

vrijdag 9 maart 2012


POEPIEVERS
Door: Piet van den Boom

Poep in de zak
en dan in de bak

Wij houden wel van uw hond
maar niet van de stront

Poep opruimen gewoon doen
dan ook geen poepschoen

De omwonenden van de Looierstraat in Oud Woensel hebben de luxe van een hondenuitlaatveldje. Niet alleen handig voor de trouwe viervoeter, maar ook een plek waar buurtbewoners elkaar regelmatig ontmoeten. 
Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, Na verloop van tijd was het onmogelijk om zonder souvenir van het veldje te vertrekken. Uiteindelijk werd besloten om de gebruikers met borden te wijzen op hun verantwoordelijkheid.
'Geen verbod of een verkeersbord, want dat werkt niet. Het moet ook leuk zijn om het te lezen. Vriendelijk maar wel duidelijk.'
Daarom viel de keuze op een tekst op rijm. Er wordt niet gewerkt met metaforen, de borden laten niets aan de fantasie over.
En... het werkt. Er komen leuke reacties op en het veldje is de laatste tijd een stuk schoner. Een gedicht is een redder in nood!

woensdag 7 maart 2012

Literpak: bloggen met 040schrijvers

Literpak
is de blogspot van 040schrijvers, het platform voor mensen in Eindhoven die bezig zijn met schrijven en literatuur.

Literpak biedt ruimte aan schrijvers uit Eindhoven, hun lezers en fans (en wie weet nu en dan een criticus). Nieuws, meningen en meningsverschillen, oproepen voor projecten: in principe kan alles een plek krijgen in deze blog. Ook zeer welkom zijn: fragmenten uit onderhanden werk, previews uit nieuw te verschijnen werk. Zelfs is het mogelijk dat er via deze blog gewerkt wordt aan collectieve publicaties!

Redacteur van de blog is Piet van den Boom, die bij deze schone taak nauwlettend wordt gevolgd door Roel Smits en Arnoud Rigter (mede-oprichters van 040schrijvers).


Iedereen kan een reactie sturen. Maar wil je graag zelf berichten kunnen posten naar Literpak, stuur dan een mail aan 040schrijvers@gmail.com.  Het is niet alleen mogelijk om teksten te posten, maar ook foto's en filmpjes.